У Дніпрі діє найбільша мецапекарня України, яка щодня виробляє 300 кг маців

Опубликовано Треплов Валерий - пт, 01/03/2024 - 08:25
г

Щодня – по триста кілограмів маци. Так працює у Дніпрі найбільша мецапекарня України. Страва, яка символізує день звільнення єврейського народу і на Песах заміняє хліб. Рецепт та спосіб приготування зберігся від першої появи страви 3000 років тому.

Унікальне дніпровське підприємство виготовляє традиційну єврейську мацу за технологіями предків та рецептурою Тори. 

«У нас процес такий самий, як був 1000 років тому. Машин немає, все вручну, все роблять люди. Ця продукція відноситься не до звичайної їжі, вони роблять благословення, тому вона має бути спеціальною», – розповідає Давид Юдович, контролюючий виробництвом.

У маци – три тисячі річна історія.  Але і сьогодні ця страва для єврейського народу має важливе значення. 

«Євреї, не знаючи, що їх відпустять, увечері замісили тісто, і воно не встигло зійти. Їм сказали йти, вони швидко зібралися і вийшли ось ці коржики, які не піднялися, це маца. І на честь цього, тепер щороку, у свято про вихід наш із Єгипту, ми їмо мацу», – каже Давид Юдович.

Складових маци – тільки 2: борошно і вода. І їх працівники мають виготовити особисто: зібрати пшеницю, змолоти борошно на власному млині, дістати воду з артезіанської свердловини. Процес приготування теж має особливості. 

«Маца не повинна закваситися, тому у нас весь процес займає 18 хвилин, від замісу до потрапляння в піч масоти. За цей час вони повинні постійно працювати з тістом, тому що навіть найменша зупинка викликає процес заквашування», – зазначає Давид Юдович

Далі – миють руки, інструменти і переходять за інші столи, поки попередні ретельно вимиваються. Все для того, щоб залишки не потрапили на нове тісто. Готова маца може зберігатись до 9 місяців.  

Виробництво засноване понад 20 років тому, і нині ним керує вже третє покоління родини.  

«Ми випускаємо приблизно 60 тон маци в рік і відправляємо в Америку, Ізраїль, Францію, Бельгію, Італію, в цьому році ще в Венгрію», – каже керівниця та засновниця підприємства Стела Уманська.

Доїжджає дніпровська маца навіть до Південної Африки та Австралії. Але і дніпряни мають змогу придбати традиційну єврейську страву.

За матеріалами ДніпроTV.